De Bethelkerk Twittert

Bethel op reis

Een week is alweer voorbij! We zitten eindelijk in Thailand. Na die enorm lange reis (4 uur naar Caïro en 9 naar Bangkok) zijn we veilig bij Natasja en Jan-Peter aan gekomen. De eerste nachten hebben we in hun zeer luxe huis doorgebracht, samen met hen en hun drie kinderen.
Siam-Care heeft drie vestigingen. 1 in Bangkok, 1 in Mukdahan en 1 meer in het zuiden. Op het kleine kantoor in Bangkok werken 4 Thaise medewerkers. Met hen hebben we de eerste twee dagen kennis gemaakt. We hebben de eerste huisbezoeken afgelegd. Dit houdt in dat je wat te eten gaat brengen bij mensen die in het programma van Siam-Care zitten. Je bent hier maar een minuut of 10. Alleen even kletsen en vragen hoe het gaat. Deze mensen kunnen geen Engels dus er is geen gesprek mogelijk. De staff vertaalt meestal het een en ander maar ook het Engels van hen is niet heel top of ze zijn te verlegen om te praten. Desalniettemin is het goed om te zien hoe die mensen erbij zitten. Armoede krijgt opeens een gezicht. Opeens zie je het met eigen ogen. En dat slaat best in. De heren van de groep zijn bij een oude dame geweest die niet meer heeft dan een verrotte hut op een vuilnisbelt. Lekkende daken en smalle loopplanken. Voor een vrouw van 70 is dit natuurlijk onhoudbaar dus volgende week zullen er wat reparaties plaatsvinden. Ze is blij met elke kleine aanpassing die gedaan kan worden. Zo ontzettend dankbaar, ook al is er nog niks gebeurd.

Donderdag zijn we in de auto gestapt en hebben we 650 km gereden, naar Mukdahan. Daar doe je hier tussen de 9 en 12 uur over. De meeste gekke dingen zie je onderweg. Stapels vuilnis die ver boven en langs de auto reiken, mensen op de snelweg in de pick-up achterin. Je verbaast je erover hoe veel risico deze mensen nemen. En aan de andere kant uit zich dit in de cijfers van de verkeersongelukken. 20.000 Mensen sterven per jaar door een ongeluk in het verkeer. Gelukkig hebben we een goed oplettende chauffeur! ;)
Deze heeft ons dus ook veilig naar Mukdahan gebracht en daar verblijven we nu tot donderdag. Qua comfort gaan we er hard op achteruit. De mooie, beestjes-vrije kamers hebben we nu verruild voor bungalows die net voorzien zijn van een soort van (koude) douche. De muggen zijn niet dood te krijgen en de matrassen kei en kei hard. Maar de natuur is prachtig. Het is overal groen, omgeven met rijstvelden. De lucht is schoon en de staff spreekt beter Engels. Al met al voelt het voor ons stiekem of het avontuur nu echt begonnen is.

Vandaag (vrijdag) hebben we voorbereid voor een groep van 25 kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Deze krijgen heel basic Engelse les van ons. Denk bijvoorbeeld aan fruit, groente, lichaamsdelen en jezelf voorstellen. Dit gaat allemaal spelender wijs. Daarnaast is er vandaag een groot begin gemaakt met de groentetuin. De komende dagen worden ingevuld met kidsdays, kerk, bezoek aan mensen thuis en een ziekenhuis en reparaties. Donderdag gaan we weer maar dan even voor een mini vakantie. Deze twee dagen zullen we een junglegebied ingaan om dieren te spotten. Super leuk!

Al met al proberen we jullie op de hoogte te houden maar zoals jullie lezen hebben we een druk programma. We proberen af en toe wat te posten op Facebook en Instagram. Kleine korte updates. Van harte uitgenodigd om te kijken! (Facebook: Thailand 2018, Instagram: bethelopreis)
https://bethelnaarthailand.wordpress.com/
https://www.facebook.com/bethelnaarthailand/
https://www.instagram.com/bethelopreis/

Tot snel!
Lieve groet,
Nienke, Merel, Lisanne, Harm en Hermen

P.S. We gaan geen grotten in, beloofd!