Diaconale collecte: Mozambique voedselzekerheid

 

MOZAMBIQUE Voedselzekerheid

 

In maart en april collecteren we voor een project van de Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK). Een project betreffende voedselzekerheid in Mozambique (MOZ061). Ploegen of handmatig inzaaien? Verschil tussen wel of geen voedsel…

 

Wat is dat uit de tijd! Dat zou je kunnen denken als je een groep mensen bezig ziet de akker te bebouwen op het platteland buiten de stad Mocuba. Je ziet ze alles met de hand inzaaien. En het onkruid laten ze staan. Dat is toch niet slim? Ze kunnen toch op z’n minst een ploeg gebruiken? Maar dan vergis je je. Ze hebben de ploeg juist weer opgeruimd.  Het was namelijk o.a. de ploeg die zoveel pech bracht.

 

‘Fijn’ onkruid

Hoe dat zit? In Mozambique heerst vaak grote droogte. Maar áls het dan regent, komt het met bakken uit de lucht. De droge grond wordt gelijk weggespoeld, vooral in de groeven die de ploeg heeft nagelaten. En ook op de kale grond, want er is zo niets wat het water tegenhoudt.

 

Aan de man

De ploeg staat dus weer ‘op stal’ en er wordt geen onkruid gewied. Uit de tijd? Nee, het is dus eigenlijk weer een ‘nieuwe’ methode! En eentje die al - letterlijk en figuurlijk -  vruchten afwerpt.  Dit klinkt heel eenvoudig. En dat is het eigenlijk ook. Maar het moet wel aan de man worden gebracht…

 

Daar zet Codesa, een samenwerkingsverband van lokale kerken, zich via training voor in. Dit doen ze niet van bovenaf, maar samen met de bevolking. Een hele klus. Want voor de boeren lijkt dit een stap terug; zij zijn dus niet zomaar enthousiast. Toch mag het resultaat er al zijn!

 

Onze steun

Deputaten hebben voor dit project in totaal € 30.000,- toegezegd. Helpt u, help jij mee?